Friday 16 March 2012

Kedai makan

Percambahan kedai-kedai makan begitu cepat berlaku di mana-mana. Kebiasaan perniagaan warung-warung sebegini terikut-ikut dengan kemajuaan sesebuah warung...Kalau warung tersebut maju..maka tidak beberapa lama akan muncul lagi warung-warung lain terutamanya laluan utama.  Persaingan diantara satu sama lain amat mengalakan.  Cuma persoalan di sini adalah kualiti masakan.  Boleh di katakan hampir 80% keatas setiap tukang masak suka menggunakan MSG (perasa) utnuk menyedapkan makanan.  Keaslian makanan telah dipengaruhi oleh bahan perasa, bukan nya dari perencah-perencah.  Sepatutnya tukang masak kena pandai membalance bahan perasa dengan perencah asli seperti lada, kuncit, halia, tomato dll.  Barulah pelangan menikmati masakan.  Kenapa berkalu sebegini?   Sekiranya terdapat warung-warung makan yang tidak bergantung sgt kepada bahan perasa...aku percaya warung ini akan mendapat sambutan.  Nasihat aku kepada warung-warung supaya jangan sangat mengutamakan keuntungan saja tanpa melihat kepada kenakan masakan.  Begitu juga dengan air sperti teh, milo, kopi .  Kebanyakan warung-warung tidak mempunyai kemahiran buat air ....kalau air teh rasa susu melebihi rasa teh.  Nasihat aku kepda pembuat air supaya belajar membuat air dengan melihat sukatan-sukatan yang perlu dicampur.  Menurut pengalaman aku satu tin susu boleh digunakan untuk 18-20 gelas air. Kalau kurang maksudnya pembuat air telah menguna lebih sukatan susu.  Nanti pada blog akan datang..aku akan cuba syorkan beberapa warung atau restoran yang boleh dikunjungi. 

1 comment:

  1. susah nak cari kedai makan yang betul-betul berkualiti dari segi masakan

    ReplyDelete