Friday, 16 March 2012
Kedai makan
Percambahan kedai-kedai makan begitu cepat berlaku di mana-mana. Kebiasaan perniagaan warung-warung sebegini terikut-ikut dengan kemajuaan sesebuah warung...Kalau warung tersebut maju..maka tidak beberapa lama akan muncul lagi warung-warung lain terutamanya laluan utama. Persaingan diantara satu sama lain amat mengalakan. Cuma persoalan di sini adalah kualiti masakan. Boleh di katakan hampir 80% keatas setiap tukang masak suka menggunakan MSG (perasa) utnuk menyedapkan makanan. Keaslian makanan telah dipengaruhi oleh bahan perasa, bukan nya dari perencah-perencah. Sepatutnya tukang masak kena pandai membalance bahan perasa dengan perencah asli seperti lada, kuncit, halia, tomato dll. Barulah pelangan menikmati masakan. Kenapa berkalu sebegini? Sekiranya terdapat warung-warung makan yang tidak bergantung sgt kepada bahan perasa...aku percaya warung ini akan mendapat sambutan. Nasihat aku kepada warung-warung supaya jangan sangat mengutamakan keuntungan saja tanpa melihat kepada kenakan masakan. Begitu juga dengan air sperti teh, milo, kopi . Kebanyakan warung-warung tidak mempunyai kemahiran buat air ....kalau air teh rasa susu melebihi rasa teh. Nasihat aku kepda pembuat air supaya belajar membuat air dengan melihat sukatan-sukatan yang perlu dicampur. Menurut pengalaman aku satu tin susu boleh digunakan untuk 18-20 gelas air. Kalau kurang maksudnya pembuat air telah menguna lebih sukatan susu. Nanti pada blog akan datang..aku akan cuba syorkan beberapa warung atau restoran yang boleh dikunjungi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
susah nak cari kedai makan yang betul-betul berkualiti dari segi masakan
ReplyDelete